Tegenwoordig lees je veel over de Japanse filosofie Wabi Sabi in de bladen zoals Flow en Happinez. Inmiddels zijn er meerder boeken over geschreven die ik zeker kan aanbevelen. Ik zal je uitleggen wat Wabi Sabi voor mij betekent als het gaat om het wel of niet kopen van spullen. Maar eerst leg ik graag uit wat Wabi Sabi is.

Wat is Wabi?

Wabi is een gevoel dat je ervaart wanneer je de schoonheid in al haar eenvoud herkent. Bijvoorbeeld wandelend door het bos gefascineerd worden door een afgebroken tak begroeid met mos. De kleuren van de natuur in de verschillende seizoenen. Het geluid van de vele vogeltjes in de lente, de geur van de zee in de zomer. Maar ook een tulp die bijna uitgebloeid is, eenvoudig kommetje met een barst erin. Deze ervaring kan tot rust en innerlijke tevredenheid leiden wanneer je dat bewust in je opneemt.

vergankelijkheid

Wat Is Sabi

Sabi staat voor het verweerd raken en verslijten van objecten door de tijd. De schoonheid en elegantie die ontstaan door het verstrijken van deze tijd manifesteert zich fysiek in het object. Denk bijvoorbeeld aan de patina op koperen voorwerpen waardoor er een mooie groene kleur ontstaat. Maar ook de craquelé die kan ontstaan in keramiek. Hierdoor ontwikkeld zich een bijzondere schoonheid en laat de vergankelijkheid van dingen zien.

Wat Betekent Dat Nu?

Wat is nu Wabi Sabi? Het is a way of life en is diep geworteld in de Japanse cultuur. Genieten van de schoonheid van de eenvoudige dingen zonder dat het perfect hoeft te zijn. Dit ervaar je vanuit je hart en geeft jou een goed gevoel.

Mij inspireert het om bewust bezig te zijn met de grondstoffen, met hergebruiken van oude en gebruikte materialen omdat deze door de tijd een eigen uitstraling hebben gekregen. Maar ook spullen die direct uit de natuur komen, die ik meeneem na een wandeling in de natuur. Zo’n wandeling, zonder telefoon en alleen mijn hond, geeft me rust en ontspanning. Heerlijk genieten van de kleinste dingen in de natuur en erdoor geïnspireerd worden. Thuis weer lekker aan de slag gaan met het hergebruiken van de materialen.

Toepassen

Je kan het ook toepassen in de manier hoe je met je spullen omgaat. Koop je iets nieuws of gebruik je, je eigen bestaande spullen om iets nieuws te maken. Ik geef je een aantal tips om bewust bezig te zijn met kopen of juist niet.

  • Heel belangrijk, bedenk eens of je het echt nodig hebt
  • Vind ik het mooi en waardevol?
  • Past het juist nu in mijn leven?
  • Past het bij de andere dingen die ik heb?
  • Kan ik het gratis krijgen of heb ik al iets wat ik hiervoor kan gebruiken?
  • Wat kan ik weg doen om plaats te maken voor het nieuwe?
  • Ben ik bereid meer te betalen om een duurzamere versie te kopen?
  • Is het gemaakt van duurzame natuurlijke materialen?

Ik hoop dat je deze tips kunt gebruiken om de eerste stappen te zetten om Wabi Sabi toe te passen in je leven. Ik zal in de toekomst meer tips met je delen. Mis deze niet en schrijf je in voor mijn inspiratie e-mail.

Liefs Lea

Pin It on Pinterest