Cyanotype print

De geschiedenis in het kort

Cyanotype printen is een fotografische techniek die in 1842 werd uitgevonden door de Engelse wetenschapper en astronoom Sir John Herschel. Het werd oorspronkelijk gebruikt voor het maken van blauwdrukken voor architectonische en technische tekeningen. Cyanotype printen was vooral populair bij botanici en wetenschappers vanwege de manier waarop het de details van planten en andere objecten vastlegt. Deze techniek werd vooral bekend door Anna Atkins, die het gebruikte om botanische illustraties te maken.

Graag deel ik de volgende tips voor het maken van Cyanotype prints. Collage de ogen cyanotype

De tips:

  1. Kies de geschikte stof of papier, Voor textiel is het het beste om 100% katoen of linnen te gebruiken, omdat dit materiaal een duidelijke afdruk geeft. Bij het gebruik van papier is het raadzaam om aquarelpapier of een ander zwaar en glad papier te gebruiken.
  2. Maak een lichtstaal op het moment dat je begint, met zo’n staal weet je hoe lang je de print moet blootstellen aan het zonlicht of een UV-lamp om het gewenste resultaat te bereiken
  3. Meng de chemicaliën: Meng de ijzerzouten en kaliumferricyanide volgens de instructies in de kit of volgens uw eigen formule. Zorg ervoor dat u de chemicaliën op een veilige manier mengt en gebruikt, en draag handschoenen en een veiligheidsbril.
  4. Breng de emulsie aan: Gebruik een penseel om de emulsie gelijkmatig over het papier te verdelen. Zorg ervoor dat u de emulsie niet te dik aanbrengt, anders kan dit leiden tot overbelichting. Het papier of andere ondergrond moet helemaal droog zijn.
  5. Bereid je print voor. Maak een negatief van een afbeelding op een transparant film zoals overhead transparanten, let op dat je de juiste koopt die bij jouw Laser of Inktjet printer past. Je kan ook gebruikmaken van een object of plant om een afdruk te maken. Plaats het negatief of object op een ondergrond en bedek het met een glasplaat om het op zijn plaats te houden.
  6. Plaats de print in direct zonlicht of onder een UV-lamp gedurende de gewenste tijd. Hoe langer de belichtingstijd, hoe donkerder de blauwe kleur zal zijn maak gebruik van je lichtstaal om te bepalen hoe lang je de print blootstelt aan de lichtbron.
  7. Spoelen: Spoel de print af met water om alle niet-reagerende chemicaliën te verwijderen. Je kan ook een kleine hoeveelheid waterstofperoxide gebruiken in het water om het blauw intenser te maken.
  8. Droog de print: Hang het op of leg het plat om te drogen. Zorg ervoor dat de print volledig droog is voordat je het opbergt of inlijst.

 

Cyanotype en borduren

Aan de Slag

Volg je de bovenstaande tips voor het maken van Cyanotype prints, dan zul je mooie resultaten boeken en er net zo enthousiast zijn als ik.   Het is een relatief eenvoudige techniek die veel creatieve mogelijkheden biedt voor zowel beginners als ervaren gebruikers. Zou je graag een workshop willen volgen kan dat via mijn webshop kun je de beschikbare data voor 2023 terugvinden.

Pin It on Pinterest