Om te starten met upcyclen moet je eerst weten wat upcyclen eigenlijk is. Het is een vorm van recyclen, het uitgangspunt is een bestaand item dat afgedankt is. Doormiddel van het te bewerken met een techniek wordt er waarde aan toegevoegd . Je kunt denken aan het vermaken van kleding, het stofferen van meubel. Of juist iets heel nieuws maken van een item. Ik gebruik oude spijkerbroeken om te stofferen of om tassen van te maken d.m.v. verschillende borduurtechnieken.

 

 

1.Begin klein

 

Dat klinkt logisch maar maak een eerste project niet te groot. De kans dat je het dan afmaakt is vele malen kleiner dan wanneer je klein begint. Je zou kunnen denken aan het repareren van kleding d.m.v. de Japanse techniek Sashiko. Je kan ook iets leuks borduren op een saai kledingstuk, of om een vlek weg te werken. Decoupage techniek daarmee kun je bijvoorbeeld saaie doosjes en keramiek verfraaien.

 

 

2.Gebruik iets wat je al hebt

 

We hebben allemaal wel iets in ons bezit dat we niet meer gebruiken je kan aan kleding. Je kan het verkopen wanneer het nog waardevol is. Maar is je kleding kapot dan kun je er iets anders van maken. Je kunt het ook op een leuke techniek repareren. Ik kan je zeggen dat je dan met veel plezier en voldoening zo’n kledingstuk opnieuw met trots draagt. Daarnaast creëer je op deze manier een uniek stuk.

 

Borduren op spijkerstof
borduren op denim

 

3.Bedenk een nieuwe bestemming

 

Hier komt je creativiteit aan te pas, wellicht laat je je inspireren door andere dan kan natuurlijk ook. Zoals al eerder besproken heb je wellecht een oud kledingstuk wat je opnieuw wil gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan een oude spijkerjasje en broek die je verwerkt to een top met rok zoals nu ook te koop is bij de Zara. Een voorbeeld van een klein project is deze klokkast die nu als display voor een borduurwerkje dienst doet.

 

Klokkast als display

 

4.Wees experimenteel

 

Probeer gewoon uit wanneer je iets bedenkt je kan ook beginnen met “waardeloos” materiaal zoals plasticflesjes of schelpen uit de natuur. Je kan van deze materialen leuke andere dingen maken. Kortom laat je niet beperken en probeer het uit. Maak een mooi object of kunstwerk zodat je mensen aan het denken zet, anders was het sowieso in de prullenbak beland.

 

 

5.Geniet en heb plezier

 

Waar het vooral om gaat is dat je plezier hebt. Welke techniek er ook voor nodig is om het upcyclen mogelijk te maken. Ben vooral niet te kritisch en al helemaal niet perfectionistisch. Perfectionisme is de grootste vijand van creativiteit. Wanneer je eenmaal de smaak te pakken hebt en je vindt het inderdaad leuk om te doen dan zullen de ideeën vaker ontstaan kan ik je beloven.

 

Maak de wereld een beetje mooier en begin met upcyclen

Pin It on Pinterest