Wat is decoupage eigenlijk? Decoupage is het Franse woord voor snijden. Het is een techniek van papier knippen en plakken om kostbare schilderingen na te bootsen op hout, metaal, glas en keramiek. Dit doe je met een speciale lijm. Daarna lak je het beplakte voorwerp met speciale lak in meerdere lagen af, zodat het papier één wordt met de ondergrond.

Decoupage schelpen

Studio TeMooi

De geschiedenis van decoupage

De eerste decoupage werken waren van vilt en zijn gevonden als decoratie op graven in Siberië. Decoupage is via deze weg terecht gekomen in China. In de 12e eeuw begonnen Chinese boeren met papier verschillende objecten zoals lantaarns, dozen en ramen te versieren.

In de 17e eeuw werd het Chinese en Japanse lakwerk erg populair in Europa. Doordat het aanbod de vraag niet kon bijbenen begon men deze objecten te imiteren. Dat waren de eerste decoupage stukken van Europa.

Het is een manier van decoreren geworden die door de minder welgestelde vaak werd gebruikt om een chiquere uitstraling te realiseren, het was toendertijd echt de kunst van de arme man.

In de 18e en 19e eeuw waren het juist de welgestelde dames die zich bezig hielden met decoreren van verschillende objecten zoals hoedendozen, kleine snuisterijen en meubeltjes. Kortom door de eeuwen heen is de techniek steeds verder verspreid tot op de dag van vandaag.

Wat heb je nodig voor decoupage?

Allereerst het papier, dit moet zo dun mogelijk zijn. Je kan servetten gebruiken, rijstpapier, dun kopieerpapier maar er bestaat er decoupage papier, die wordt speciaal voor deze techniek gemaakt. Maar elk ander dun papier kun je ook gebruiken. Het plaatje kun je uitknippen maar soms is het mooier om de afbeelding voorzichtig uit te scheuren. Dit laatste kun je doen bij de servetten en rijst papier en zorgt voor een minder scherpe rand.

De lijm, de bekendste decoupage lijm is Mod Podge, maar er zijn vele andere merken zoals o.a. Décopatch allemaal zijn het lijm, sealer en lak in een. Ik raad aan om voor de afwerking een lak/vernis op waterbasis te gebruiken dat geeft een betere glans en dan ziet het er helemaal af uit.

Waar en waardoor het ontstaan is maakt eigenlijk niets uit. Decoupage is een leuke bezigheid en een fantastische manier om voorwerpen, die wellicht in de prullenbak zouden belanden, een tweede leven te geven.

thema delfts blauw
Inhoud van Decoupage workshop Studio TeMooi

Waarom zelf niet beginnen?

Mocht je nu denken ja dat wil ik een keer doen bestel dan de complete workshop in een doosje deze heb ik zo samengesteld dat je meteen aan de slag kan gaan. Deze is vanaf 07-10-2022 te koop in mijn webshop.

Tulpen
Decoupage tulpenvaas Studio TeMooi

 

Pin It on Pinterest