Kintsugi, een mooi proces

Je hebt ooit een mooie schaal of een porseleinen vaas gekregen van een dierbare maar deze is op dit moment beschadigd of zelfs gebroken. Wat nu?

Scherven brengen geluk

Je bent snel geneigd om de scherven weg te gooien omdat je er in deze staat niets meer mee kan. Maar wacht daar even mee, want weggooien is eigenlijk zonde. Het zou toch mooi zijn wanneer je de beschadiging vaas of schaal kan herstellen en het object een nieuwe unieke kans krijgt. Maar hoe doe je dat?

Gouden reparatie
Studio TeMooi

De schoonheid van imperfectie

In Japan hebben ze een techniek genaamd Kintsugi. Dit betekend letterlijk gouden verbinding, de Japanners verbinden de scherven met een natuurlijke lak. Deze verbindingen worden vervolgens met goud zichtbaar gemaakt waardoor de schaal of vaas een nieuwe unieke uitstraling krijgt. Deze mooie techniek vergt veel tijd en geduld. De natuurlijke lak waarmee gewerkt wordt heeft een lange droogtijd. Je moet het zien als een proces van gebroken zijn en weer helen. Volgens de Wabi Sabi filosofie staat het herstelde object voor kwetsbaarheid, kracht en schoonheid.

Doorloopt de onderstaande stadia:

  1. Breken, in veel gevallen heb je al scherven
  2. Samenvoegen van de scherven, de puzzel en het lijmen
  3. Geduld uitoefenen, na twee weken kun je weer verder met het voorbereiden en schoonmaken.
  4. De breuklijnen accentueren met lak
  5. De afwerking van de lak met goudpoeder
  6. Genieten van wat je gemaakt hebt

De grondstoffen zeer kostbaar. Je moet dus wel weten of je dit leuk vindt om te doen. Wil je hier meer over weten Céline Santini heeft een mooi boek geschreven over het helingsproces.

Foto van Riho Kitagawa Unsplash

Kintsugi voor beginners

Zou het niet fijn zijn om het eerst te proberen met een snellere manier, gewoon om te kijken of het bij je past. Je kan het zo gek niet bedenken wat je allemaal kan repareren. Niet alleen keramiek, porselein maar ook glas of kunststof kun je op deze manier repareren.

Je kan in een middag al een mooi resultaat bereiken. Je zult ook merken dat je er steeds handiger in wordt. Daarom heb ik voor jou een “Kintsugi workshop in een doosje” samengesteld. In de box zitten de materialen en uitgebreide handleiding om zelf lekker mee aan de slag te gaan. Met de inhoud kun je meerdere projecten repareren. Niets is mooier dan jouw scherven weer te repareren, te helen en een uniek stuk te creëren. Houd in het achterhoofd niets is te gek en alles kan.

Kintsugi
Kintsugi
Kintsugi
Kintsugi
Kintsugi
Kintsugi

Pin It on Pinterest