Begin met Borduren, dat is relatief eenvoudig. Dat kan met simpele basisspullen zoals een stuk stof, naald en draad. De stof kan een lapje zijn maar ook een kledingstuk of een ander textiel voorwerp. Handig is een fijne borduurnaald met een wat groter oog te gebruiken zodat het makkelijk is om het borduurgaren er door rijgen. Je kunt ook een draaddoorhaler gebruiken.

Borduren

 

Welk borduurgaren kun je kiezen?

Veel voorkomende Borduurgaren is DMC, maar er zijn nog veel meer merken zoals Anchor. Dit garen wordt ook splijtgaren of mouliné genoemd. De draad kun je splitsen in 6 dunnere draden afhankelijk hoe dik je de lijnen wil hebben. De garen is gemaakt van katoen of polyester. Het laatste glans wat minder maar is wel sterk. Wanneer je meer ervaring hebt dan kun je ook met zijde gaan werken dan is Au Ver A Soie een mooi maar zeker ook een fijn merk van hoge kwaliteit, 7 draads zijden borduurgaren met een mooie glans en uitgebreid kleurenpalet.

Borduurgaren

Een Borduurpatroon overnemen

Maar wat wil je gaan borduren? Daarvoor kun je kiezen uit verschillende patronen. Op Pinterest kun je verschillende voorbeelden vinden. Ieder heeft zo zijn eigen smaak hierin. Zelf hou ik zelf van botanische patronen en folklore patronen. Kijk vooral op Pinterest om te ontdekken wat jij leuk vindt.

4 manieren om een patroon over te brengen

  1. Je tekent het patroon direct over op de stof met een eresabel pen. Nadat je klaar bent met borduren kun je het patroon weg strijken met een warme strijkbout. Dit werkt vooral op lichte stoffen. Bij het overtrekken gebruik je een lichtbak of gebruik het raam als lichtbak.
  2. Donkere stoffen daarvoor gebruik ik oplosbare vlieseline. Ik trek het patroon over op de vlieseline en leg deze op de donkerestof. Wanneer je klaar bent kun je de vlieseline oplossen in water. Zie hieronder de stappen.
  3. De Prym overstrijkstift, je trekt het patroon over op bakpapier of overtrekpapier en strijkt het met een warme strijkboud zonder stoom op de stof. Het patroon is uit wasbaar nadat je klaar bent
  4. Je tekent iets uit de vrije hand op de stof is absoluut ook leuk om te proberen

 

De eerste steken

                                                                                                                                                      Steken van DMC.com

 

Wil je makkelijk beginnen?

Om het makkelijk te maken om te beginnen zonder dat je van alles apart moet kopen. Heb ik een workshop envelop samengesteld. Hier zit alles in om te starten. Dit zijn producten die ikzelf heb uitgeprobeerd en die volgens mij het beste werken. Deze kun je via mijn webshop bestellen, volg hiervoor deze link. Ik wens je net zoveel plezier als ik heb met borduren!

Liefs Lea

Pin It on Pinterest