Een creatieve manier om mindful bezig te zijn

 

Sashiko, mindful mending is een mooie manier om tot jezelf te komen. Hoe heerlijk is het om een moment voor jezelf te creëren, je tempo te verlagen en ook nog eens duurzaam bezig te zijn. Ik wil je graag inspireren wat je zou kunnen doen met de mindful mending techniek Sashiko een typische Japanse borduurtechniek. Bestaand uit de rijgsteek, iedere steek is even groot. Ik zelf pas het toe op mijn manier, niet volgens de pure traditie. Mocht je daar meer over willen leren dan raad ik aan de website van Susan Briscoe te bekijken. Daar vind je alle informatie en materialen die nodig zijn voor de pure borduurtraditie Sashiko.

 

Reparatie spijkerbroek
Reparatie spijkerbroek

 

Oorsprong

 

Sashiko Boro is een Japanse borduurtechniek voornamelijk gebruikt om kleding te verstevigen en te repareren, ontstaan uit pure noodzaak maar verheven tot een Japanse ambacht. Kapital is een Japans modemerk dat zich nog steeds laat inspireren door deze oude techniek en zo bijzondere kledingstukken ontwerpt. Dus wil jij zinvol bezig dan laat je niet tegenhouden want iedereen heeft wel een oud kledingstuk in de kast liggen dat versleten is of waar gaten in zitten. Hoe leuk is het dan om deze kleding weer een tweede leven te geven en er een uniek stuk van te maken. Begin gewoon eenvoudig zoals hieronder met een reparatie van een gat in een Jasje.

 

Sashiko reparatie
Studio TeMooi

 

Sashiko Inspiratie

 

Ik hergebruik ook oude spijkerbroeken als bekleding zoals je hieronder ziet op een oude stoel. Er zijn verschillende mooie authentieke Sashiko patronen die je kan gebruiken om de stof een mooi unieke uitstraling te geven. Maar ook een kussenhoes of een poef kun je met deze techniek verfraaien.

 

Er zijn zo veel mogelijkheden om deze techniek toe te passen. In Japan maakte ze vroeger van oude kimono’s bijvoorbeeld tassen. Ik zelf heb altijd kleine tasjes en mapjes in mijn grote tas zitten zodat ik mijn spullen makkelijker kan terug vinden. Daarom heb ik er een paar gemaakt zowel groot als klein. Allemaal van stoffen die ik over had, zoals de eerder genoemde spijkerstof maar ook gordijnstof en oude servetten en tafelkleden. Eigenlijk kun je deze techniek bij alles wat van textiel is toepassen, niets is te gek en alles kan.

 

 

Zelf Aan De Slag

 

Mocht je snel aan de slag willen gaan dan kan dat. Je hebt niet veel nodig n.l. naald, borduurgaren, schaar, stof en een patroon. Ik raad je aan om met een proeflapje te beginnen om het gevoel te krijgen. Via deze link kun je vier eenvoudige patronen downloaden.

 

Liefs Lea

Pin It on Pinterest